dijous, 23 de març de 2017

Tocat però no enfonsat


Al llarg de la història hem avançat a través de canvis substancials els quals han modificat la forma de concebre la nostre relació amb el món. A diferència, avui els canvis, s’estan donant a un ritme de vertigen, tant, en quantitat, com en complexitat. Tots els àmbits de la vida moderna s’hi veuen afectats, i com no podia ser d’un altre manera, el comerç també.

Avui doncs, us vull parlar de comerç aprofitant la setmana dedicada a la nostre activitat. 
Muntsa Vilalta, Directora General de Comerç de Catalunya, dins la setmana del Comerç, en el marc del acte innaugural, volia ser optimista. Però, llegint entre línes, en el seu discurs hi havia un toc d’alerta clar i contundent. 
El petit comerç s’ha de professinalitzar, modernitzar-se desde l’àmbit de la digitalització, perquè el món que ve serà digital, ens agradi o no.

L’èxit de la proposta dependrà, com sempre, segons accepti i s’adapti el petit comerç a aquesta nova realitat. En principi, per saber el grau d'especialització que té cada comerç dins el món digital, han desplegat una eina gratuïta d’autodiagnosi, EURECAT. Alhora, en acabar la diagnosi, et mostra l’itinerari a seguir per millorar comercialment. Per comença està bé, però no és suficient, penso jo. 

Necessitem estratègies, coneixement, i ajudes, desde estaments públics i privats, per assolir les millores. Ens demanen que fem un esforç important. Els empresaris de petit comerç ens trobem amb el handicap d’haver de reinventar-nos, un cop més, per poder sobreviure. Haurem de fer-ho en uns moments econòmics de difícil pair per tots nosaltres, i això ens posa en una cruïlla de camins.

Malgrat, fer-nos notar els gurus del màrqueting, que el comerç “face to face” no morirà mai perquè la gent necessitem del contacte físic, i de les relacions humanes.
No és menys cert què, són les grans marques las que ens forcen a reciclar-nos. Elles, las que no han notat la crisi, ja estan de ple dins la revolució comercial que se’ns presenta. Els canvis que han abraçat, el poder que han acumulat, ens obliga, als petits, a fer un anàlisi profund del nostra mitja de vida, sinó volem desaparèixer a un curt termini. Per posar una dada, malgrat de ser llunyana, es contundent: Un terç del petit comerç d’UK, ens comenta A. Foncilles, professor de IESE, desapareixerà. 
Us imagineu? Un terç és molt. Sense anar tant lluny, les dades comercials de la comarca del BP, són demolidores.

Observant, doncs, les tendències de les grans marques veiem: 
Com ja s’han posicionat dins i fora del seu àmbit de venda tradicional. Estan creixent. Veiem, com han incorporat totes les tecnologies de l’era digital. Utilitzen la Big Data, per decidir i actuar, fan del màrqueting, de tota mena, la seva religió. Fan servir tots els canal i mitjans de venda disponibles. Fan de la segmentació del producte en relació al perfil del client a qui es vol dirigir, la seva diversificació de negoci. I, per últim, han aconseguint fer del món On i Off line  una unitat, un tot.  

No em queda cap dubte, el petit comerç, sinó ens hi posem de debò, en un canvi d'estratègies de venda, estem tocats. 
Malgrat aquesta perspectiva, penso que encara no hem dit la darrera paraula. Tocats sí, però no enfonsats. 
La Iniciativa institucional de la setmana del Comerç, m’ha portat una mica d’esperança. 
Ha sigut una trobada on s’ha pogut copsar la necessitat que té el petit comerç per professionalitzar-se. S’han vist iniciatives exitoses de gent amb ganes, on han mostrat negocis de primer nivell. Hem pogut assistir a una fira, e-show, plena a vessar de gent, amb eines i ganes de transmetre coneixement. Les conferencies malgrat el preu, han estat no plenes, sinó replenes, s’ha copsat l’interès general per la mostra.

La digitalització del petit comerç serà, doncs, una necessitat d’aquí a no res. Les eines hi són. Manca saber què, i quines són, les estratègies adequades per a cada un de nosaltres, i en conjunt per poder assolir el canvi. Perquè la digitalització, ja és una evidencia quan observem a les empreses d’èxit del moment. 
Empreses que alhora, no han dubtat en incorporar tot el bagatge relacional del comerç de proximitat, el de tota la vida, en el canal off/line. I, l’han ajuntat amb la modernitat tecnològica del món digital, del canal  on/line. 
Per nosaltres, els petits, és una bogeria gestionar sense coneixements, ni pressupost, tot plegat,  Abans les vendes eren cross-chanel, cada canal era independent, estaves en un, o en un altre. Estaves a internet o al món físic. Aquesta diferencia ha desaparegut. Ara és un tot, és el moment de l’Omnicanalitat, nosaltres sols no tenim recursos per ser arreu.

En l’omnicanalitat, el client, circula per tots dos canals de venda com si res.  Vol i demanda el mateix tracte en la venda on/line i off/line. No hi ha diferencies. El petit Comerç n’hem de ser conscients, no podem posar-hi barreres, perquè tenim totes les de perdre.
El client mira per internet, i va a comprar-ho a la botiga, si allà hi troba valor afegit, s’hi queda. També tria i remena a la botiga física, i desprès ho compra per internet, per la facilitat de compra. O també, compra allà on veu el producte sense diferenciar canals, perquè vol el que vol, i quan  ho vol. 

Els clients són selectius, exigents, saben i coneixen, comparen, fan preguntes, volen seguretat, busquen diferenciació, volen participar en la co-creació del producte, personalitzar-lo, i tant li fa el canal, el que l’importa és l’experiència, l’actitud, el servei.
 En definitiva quan et tria a tu, vol que li donis solucions li posis fàcil, li solucionis els problemes. Nosaltres hem de ser coneixedors d’aquesta realitat i formular les nostres estratègies, adquirint, i utilitzant les eines digitals que ens ajudin a prendre decisions àgils, en temps real. Aquesta és la raó de estar digitalitzats. 

D'altre banda ens diuen que: Les dades seran tant importants com la comptabilitat en el nostre negoci. Se’ns farà imprescindible per arribar al client. 
El secret doncs, tenir una molt bona base de dades, i no em refereixo a número de telèfon i correu electrònic, hem de saber que li agrada, que consumeix, a banda del nostre producte. Hem de saber molt més, molts etcèteres, que no vull anunciar aquí. Quan sapiguem tot això, sabrem que li podem oferir, i com fer-ho, quin canal, mitjà, o en quina xarxa el trobarem. El client ara ja no sols mira el teu aparador a peu de carrer, sinó que està a tot arreu i l’hem d’anar a buscar.

En resum tenim molta feina per endavant, si volem seguir fent el que ens agrada. Vendre serà molt més que esta esperant que entri un possible comprador, de fer un web i esperar que algú s’interessi. Vendre serà solucionar necessitats, proporcionar experiències, i apaivagar desitjos. El petit comerç necessitarà estratègies conjuntes, potents i  innovadores. Ben diferenciades del veí comercial més pròxim. Ens mou l'interès per poder seguir existint. No podem estar fent el de sempre, el que fan els altres, això ja no funciona quan el món físic i el virtual estaràn tant lligats.

La alerta que us faig, i és opinió particular del que observat aquets dies i de les dades que disposo: 
Les grans empreses retailers, es convertiran en dispensadores de les seves pròpies marques, a nivell mundial. El comerç intermediari sense valor afegit no existirà. Les grans marques conviuran amb altres marques en llocs estratègics, formaran hubs comercials. Els comerços que conviuran a la seva ombra, seran els franquiciats, de cadenes més petites però potents. El petit comerç de barri sobreviurà només el que sigui de necessitat.  Com no, el comerç asiàtic i low cost seguirà. 
Per acabar, el comerç que haurà deixat fer sense participar, serà el qual penjarà el cartell de es traspassa, o tanquem per jubilació. 

Així veig jo, el futur del petit comerç. Però també vull pensar que podria existir (hi ho poso en condicional) un lloc per un comerç de qualitat, molt personalitzat, ven diferenciat, amb producte cuidat al detall, dins dels paràmetres ètics, ecològics, responsables. Compromès amb algun col·lectiu humà, que a la vegada hauria de dependre  d’estratègies comunes amb d’altres comerços per aportar expereincies diferenciar-se i poder viure.

Ara toca saber en quina d’aquestes realitats de les presentades ens volem veure. 
Jo em sento tocada. Sí, però no enfonsada. Encara penso que tenim algun lloc on aferrar-nos, el canvi està en nosaltres.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada