dijous, 2 de març de 2017

No vull ser l'últim de la fila!Fa unes setmanes va arribar a les meves mans, puntual com sempre, l’informe de conjuntura econòmica de l’Associació d’Empresaris de l'Alt, Baix Penedès i el Garraf, ADEPG, per a mi és una de les millors eines d'estudis que disposa l'associació. Imprescindible per poder fer comparatives i treure’n conclusions, al que moltes vegades, ja per instint, o bé per patiment propi, intuïm. 

Les bones noves que indiquen que l’economia catalana està engreixant la maquinaria competitiva, i comença a desmarcar-se de les tendències negatives que tant ens han estat fent patir els darrers mesos, per no dir anys, es confirmen positives. Benvinguda recuperació! Em diuen que el PIB creix 3,5% gracies a l’impuls de la demanda interna, les exportacions catalanes van a bon ritme, el turisme és el nostre gran pal·liatiu, perquè som atractius.  Quina sort, penso jo!

A més em diuen que la creació neta de llocs de treball ha crescut a ritmes de 3,8% interanual, s’han afiliat 114.700 persones més que l’any anterior. Així la taxa d’atur queda en un 14,8%. La industria creix a ritmes d’un 5,2%, la construcció millora, malgrat no fer-ho l'obra pública.

Catalunya està amb aquestes noticies preparada per fer el gran salt endavant, almenys això sembla, sinó hi ha res com el Brexit, o els canvis polítics que veurem en els pròxims mesos, a nivell europeu, sense parlar del les que ja s’estan imposant als EEUA, ens ho espatllin.

A nivell del Gran Penedès, m’ha sorprès la comparativa que es fa de les tres comarques, l’Alt, el Baix Penedès i el Garraf. Així, d’un cop d’ull, veus com els nostres companys de viatge i veïns, del mal que pateixen, i això almenys et calma l’ànim, perquè ja se sap, “mal de muchos consuelo de ...”

Les dades són de finals de 2016, per tant, a hores d’ara poden haver variat una mica, però del que veiem, en podem treure algunes conclusions. 

Al Baix Penedès, ens ventem de ser la 3º comarca catalana amb un major dinamisme pel que fa a la ocupabilitat, doncs si, no li traiem mèrit, perquè quan es ve del no res, el poc és molt, i això ens fa escalar punts. Ho hem d’agrair a l’industria. Doncs, també. La Industria creix un 9,1%, s’està començant a implementar a la comarca, sobre tot, pels voltants de la Bisbal del Penedès, això també ens fa pujar en el rànquing. No ens oblidem d’esmentar, Applus IDIADA, que gràcies a ells som bons en el rànquing en innovació.

D’altre banda, les immobiliàries i serveis relacionats han fet màxims històrics, han pujat un 20,2%, suposo que els excedents a preus baixos, i la manca de rendiment financer, la gent que pot, o inversors de fora han vist en nosaltres un lloc on invertir, perquè el turisme també avança amb solvència.  Benvinguts siguin!

On poso el crit al cel i reclamo mesures urgents és pel sector Comerç que no es refà, ja estem a -2,2%, perdent punts, ja ocupem el número 37 de les comarques catalanes. Tot plegat, una vergonya per un poble com és Vendrell, cap de comarca, que el seu principal sector és el comercial. Nosaltres, els recordo que la industria la veiem d'esquitllada.

Es necessari, i ja fa temps que ho reclamo, que s’ha de fer un estudi ben fonamentat del perquè la gent no compra a El Vendrell. Hem de resoldre unes quantes qüestions. Què ens manca? Què ens sobra? Què ens fa ser dèbils davant d’altres poblacions més dinàmiques? Com ens veu el possible client? Què pensa del comerç? Tenim tants interrogants per davant, i fa tanta mandra posar-s'hi. 

Però ens hi hem de posar. Deixar de fer el de sempre. El de sempre, ja no funciona, és hora de treure’s la pols, arremangar-nos i posar-nos a treballar plegats, comerciants, associacions, tècnics, regidors, i qui calgui.
Si no ens hi posem, això no avançarà i el proper estudi ja serem els últims, dels últims.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada