diumenge, 14 d’agost de 2016

L'art d'endreçar-seLes nostres possessions relaten amb precisió la història de les decisions preses al llarg d'una vida. Una manera d’estudiar-les és endreçant-les". Marie Kondo 
Caram!!! Mai m’ho havia plantejat així. I, és prou cert, els elements que ens pertanyen, els que hem fet nostres, reflecteixen i diuen qui som i com som. Endreçar, aleshores, és antropologia arqueològica en estat pur.

D’un temps ençà, els llibres que donen pautes per aprendre a endreçar estan sortint com a bolets. La frase del inici és extreta del llibre de la Marie Kondo, La Màgia de l’Ordre, el llibre més venut el Sant Jordi passat. Ella, és una japonesa que des de petita està boja per l’ordre, fins i tot, n’ha fet la seva professió. D'altre banda, el llibre de Francine Jay, amb “Menos és Mas”, també ens proposa els beneficis de tenir el caos sota control. Defensa les teories Minimalistes. Després de ser una nòmada, predica les virtuts de  viure senzillament amb el que necessitem, escollint sempre que es pot,  la proximitat del producte i quina petjada ecològica deixa en el medi. 
A elles dues, l'ordre i l'organització, diuen, els ha canviat la vida.

En gran part penso com elles. Vivim en una societat enfocada en el consum, tenim els productes que volem, quan volem. Ens és tant fàcil anar a comprar, que preferim comprar abans de remenar en la recerca de l’estri amagat. Per això, tenim les llars atapeïdes d’elements que ens dificulten assolir el nostre estil de vida ideal. El problema rau en la manca de no saber posar control aquest excés d'elements que ens envolten. I, no. No és un retret, ni vull que deixeu de comprar. Sols és una reflexió per aconseguir equilibrar el que tenim i el que necessitem. 

Ens ensenyen a cuinar, a fer bricolatge, ens ensenyen a cuidar les plantes, però, no es té costum d'ensenyar com organitzar-se per la tasca d'endreçar. Et diuen, endreça't allò o això, però no ens ensenyen com fer-ho. Ni quina és la millor manera per optimitzar l'espai. Hem donat per fet que tots en sabem d'endreçar.

Per això, han aparegut en un moment clau aquestes gurus de l’endreça. Venent milions de llibres explicant com han aconseguit viure en ambients idilics i ordenats. Controlant com si fossin porters de discoteca, que cap element se'ls coli sense permís. Comparteixo amb elles algunes de les pràctiques que ens proposen, d'altres la meva experiència em diu que per a mi no són valides. Però sense cap mena de dubta, una llar en ordre us  estalviarà temps i diners. 

Dels consells de la Marie Kondo, i de la Francine Jay, els he manllevat els seguents:
  • 1.     La manera de plegar la roba vertical, que si funciona. Proveu a fer-ho. Vaig guardar en un calaix el que me ocupaven tres.
  • 2.     Quan endreceu, el dia que us hi poseu, feu-ho per categories, no per ubicació ( Quan feu roba, feu tota la roba de la llar, Si teniu un quarto d’estudi, feu tota la paperassa i els llibres) veureu quantes coses teniu que fan la mateixa funció i al·lucinareu.
  • 3.     Atenció! no tots aquells estris per organitzar són pràctics, fugiu de les caixes amb tapa per apilar. Millor si tenen calaixos.
  • 4.     Descarteu. Tot l’excés que ja no faci la seva funció va fora. Els per si de cas també . Feu-ho quan estigueu sols. Així no haureu de donar explicacions.
  • 5.     Deseu totes les categories juntes. No escampeu eines, roba, llibres, per arreu de la casa. Destinar-los  un sol lloc.
  • 6.     No acumuleu, ni regals d’empresa, ni mostres d’hotels, ni regals pongo. Són un enredo. Tret que sigui la vostra col·lecció particular.
  • 7.     Quedeu-vos sols amb el que realment us agrada i us fa feliços.
  • 8.     Apreneu a saber quin és el vostre límit de cada cosa. Si en entra un, en surt un.


Aquestes normes senzilles són bones aliades per un bon treball d’endreçar. No dubteu que un cop aconseguit controlar l’ordre. La vostre llar reflectirà la personalitat positiva de les persones que hi viuen. Tu, hauràs guanyat per partida doble, viuràs en un ambient relaxat i tranquil, estalviaràs temps i diners. Penso que és el que tots somiem, arribar a casa després del treball i trobar que tot està al seu lloc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada