divendres, 5 d’agost de 2016

Gestionar la incertesa en un entorn VUCA
No tinc excusa per la manca d’activitat del bloc, us demano disculpes. Necessitava prendre’m un recés per poder agafar embranzida. Espero no m'hagiu oblidat. Els darrers mesos han estat intensos. He ampliat coneixements. He treballat per sobre les meves possibilitats. Així doncs, encara que sembli una repetició, necessitava parar el temps per donar-me un temps. Per donar-me un respir. 

Necessitav analitzar el que m’envoltava i treure’n conclusions. Tornar a connectar, amb mi, i després amb tots vosaltres. Necessitava retrobar la creativitat, les idees, i les ganes d’encetar nous projectes. Pot semblar egoista desconnectar del món temporalment, però us asseguro que no ho és. És supervivència davant la incertesa que ens sotmet la vida.

M’he forçat, en aquest temps, a un silenci voluntari. Tant d’activitat, com de paraules. He anat més enllà del que entenem per fer vacances. M’he desconnectat de tota activitat que no fos recuperar la energia de gaudir de la simplicitat de la vida. Buidar la ment, buidar-la de raons, buidar-la de tot l’accessori i superflu. Senzillament, volia deixar que la raó i l’emoció és reconciliessin. Trobessin l’equilibri just per participar en la presa de decisions. En definitiva, per gestionar la meva pròpia  incertesa.

Per cert! Parlant d’incertesa, coneixeu que és el  VUCA? Haureu de familiaritzar-vos amb el concepte perquè avui ens afecta a tots. Els experts ens diuen que cada ú l’haurem d’aprendre a gestionar de la millor manera. VUCA és l’acrònim anglès de les paraules: Volatility, Uncertainity, Complexity, Ambiguity.

Els entesos ens parlen dels reptes d’un món globalitzat que s’ha tornat incert, volàtil, complex, ambigu. Així és el segle XXI, estem entrant en una nova era, una revolució, no sé encara com definir-ho. Sens dubta, estareu d’acord amb mi que  veient els darrers esdeveniments mundials els conceptes no van gaire errats. Res, ni ningú, s’escapa de la incertesa. Tant si l'observem globalment, com si ho fem posant el focus de manera local o particular, el VUCA està entre nosaltres, ha vingut per quedar-se.

Malgrat això, tots necessitem saber cap on anem. Quines són les pautes a seguir. No ens agraden les incerteses ens fan sentir insegurs. Fràgils. Volem saber el què hem da fer per aconseguir aquell futur on tots ens emmirallem. Volem prosperar.Volem ser. Per això quan pensem en aconseguir un futur glorios seguim models concebuts en un passat i aquets, ara, ja no ens fucionen. 

Particularment he aprés que davant la incertesa del moment complex que vivim, no hi ha millor antídot que desprendre’s del que ens sobra, treure llastre, per enfocar el nostre esforç en assolir petits reptes. Triem bé el que volem, fem allò que de debò ens motivi i ens interessi. Pel què estem preparats. El què ens fa feliços. Potencieu les vostres qualitats, tots les tenim. No depengueu de l’excés material, us roba temps i diners, sigueu selectius amb el que voleu al vostre voltant. Dediqueu l’esforç allò que per vosaltres realment us paga la pena.

Així, observant-vos qui sou i què feu, cercant una vida acord amb vosaltres gestionareu el VUCA. Sereu més àgils afrontant canvis. Observant. Sortir-vos del què diu el manual. Sigueu inconformistes. Intuïtius. Innovadors. Selectius. Responsables del que feu. Conscienciats. Assertius. Dient no quan sigui no. Despreneu-vos del que no us interessi, del que no us faci feliços. Sigueu coherents amb els vostres valors. Viviu amb menys. Redistribuïu. Gaudiu cada dia. Sentint. Senzillament. Viviu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada